Produkty regionalne - są produkowane tylko w określonym regionie,
tradycyjnymi metodami. Produkty tego rodzaju są specjalnie oznakowane.
Możemy je promować wszędzie, w szkolnym radiu, gazetkach, możemy uczestniczyć w wystawach, targach i tam zachęcać do kupowania naszych swojskich produktów. Aby towar zyskał status produktu regionalnego, musi zostać zatwierdzony przez Unię Europejską. Jednym z warunków do uzyskania takiego wyróżnienia jest wytwarzanie takiego produktu przez co najmniej 25 lat. Przysmak zostaje przebadany przez specjalistów, sprawdzają czy nie jest on szkodliwy, a także czy jest wytwarzany w sposób neutralny lub pozytywny dla środowiska. Ważną rzeczą jest zachęcanie do kupna takich produktów, ponieważ stanowią one dużą część zarobków ludzi mieszkających na wsi, a także tworzą regionalną kulturę. Większość rejonów ma swoje regionalne dania, przekąski, napoje. Między innymi to dzięki nim kultura nie wymiera i może się rozwijać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz