GDA (RDA w Stanach Zjednoczonych) - Zalecane dzienne spożycie dla przeciętnej osoby dorosłej. W wielu krajach Unii Europejskiej istnieje prawny obowiązek umieszczania informacji na pakowanych produktach żywnościowych o tym, jaki procent zalecanego dziennego spożycia podstawowych składników żywnościowych jest zawarty w określonej masie produktu. Mężczyźni mają inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze niż kobiety, dlatego GDA jest często podawany z rozbiciem na wartości dla obu płci.
BMI - współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Oznaczanie wskaźnika masy ciała ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością, np. cukrzycą, chorobą niedokrwienia serca, miażdżycą. Podwyższona wartość BMI związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich chorób. Według podstawowej klasyfikacji dla osób dorosłych wartość BMI wskazuje na:
- < 18,5 – niedowagę
- 18,5–24,99 – wartość prawidłową
- ≥ 25,0 – nadwagę.
kcal - ilość kalorii w produktach żywnościowych wyraża energię, którą przeciętnie przyswaja ludzki organizm przy spożyciu danego produktu. Taka żywnościowa energia jest później wykorzystywana do podtrzymania funkcji życiowych i aktywności. Mimo że używane jest słowo kaloria, to wartości kaloryczne produktów żywnościowych są podawane nie w kaloriach ale w kilokaloriach (skrót kcal), czyli tysiącach kalori.
Oprócz takich skrótów, często np. na opakowaniu płatków śniadaniowych można zobaczyć taki obrazek:
Znalezione w serwisie izynierka.pl |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz