środa, 28 marca 2012

Jak wybierac ekologiczne produkty?

Produkty i wyroby ekologiczne są specjalnie oznakowane (okrągłe logo z kłosem zboża w środku) i pochodzą z pewnych i zaufanych źródeł. Podlegają bardzo szczegółowej kontroli przez specjalnie do tego celu wyznaczone firmy. Aby zapobiegać manipulacjom, produkty ekologiczne mają specjalne oznaczenia na opakowaniu.
Oprócz logo na etykiecie powinniśmy znaleźć:
  • wspólnotowy znak „Rolnictwo ekologiczne”,
  • napis „Rolnictwo ekologiczne - system kontroli WE”,
  • nazwę i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent. Upoważnione do certyfikacji są m. in. organizacje: AGROBIOTEST, BIOEKSPERT, ECOLAND, ECOCERT, SKAL,
  • nazwa i adres producenta oraz jeśli jest inny - właściciela lub sprzedawcy produktu, nazwa produktu oraz znak identyfikacyjny partii towaru.
Gdy towar, który kupiliśmy ma przynajmniej kilka takich informacji na etykiecie, możemy być pewni, że jest on ekologiczny i zdrowy dla naszego organizmu. Przy "zdrowych zakupach" musimy bardzo uważać, ponieważ potoczne określenie „żywność ekologiczna” najczęściej jest stosowane zamiennie z określeniem „zdrowa żywność”, co może wprowadzać nas w błąd. Pierwsza nazwa określa wyłącznie żywność certyfikowaną, druga jest w zasadzie tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych - nie kryją się za nią żadne standardy określające warunki produkcji i sposoby kontroli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz