Produkty i wyroby ekologiczne są specjalnie oznakowane (okrągłe logo
z kłosem zboża w środku) i pochodzą z pewnych i zaufanych źródeł.
Podlegają bardzo szczegółowej kontroli przez specjalnie do tego celu
wyznaczone firmy. Aby zapobiegać manipulacjom, produkty ekologiczne mają
specjalne oznaczenia na opakowaniu.
Oprócz logo na etykiecie powinniśmy znaleźć:
- wspólnotowy znak „Rolnictwo ekologiczne”,
- napis „Rolnictwo ekologiczne - system kontroli WE”,
-
nazwę i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega
producent. Upoważnione do certyfikacji są m. in. organizacje:
AGROBIOTEST, BIOEKSPERT, ECOLAND, ECOCERT, SKAL,
- nazwa i
adres producenta oraz jeśli jest inny - właściciela lub sprzedawcy
produktu, nazwa produktu oraz znak identyfikacyjny partii towaru.
Gdy towar, który kupiliśmy ma przynajmniej kilka takich informacji na etykiecie, możemy być pewni, że jest on ekologiczny i zdrowy dla naszego organizmu. Przy "zdrowych zakupach" musimy bardzo uważać, ponieważ potoczne określenie „żywność ekologiczna” najczęściej jest stosowane
zamiennie z określeniem „zdrowa żywność”, co może wprowadzać nas w błąd.
Pierwsza nazwa określa wyłącznie żywność certyfikowaną, druga jest w
zasadzie tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych - nie kryją się
za nią żadne standardy określające warunki produkcji i sposoby kontroli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz